Egy alma egy napra, nincs szükség orvosra

Így tartja a mondás. A kutatók arra is rájöttek, hogy az almában található több, mint 300 anyag közül a biofenoloknak tulajdonítható kiemelkedő egészségvédő hatás.

Mesterségesen előállított fenolokat használnak lakkokban, pácokban, valamint fertőtlenítő és illatszerekben. A növények is meglehetősen sok fenolvegyületet állítanak elő, a természetben hozzávetőlegesen 10 000 a fenolvegyületek száma. Régebben tévesen cseranyagoknak nevezték őket, napjainkban flavonoidokként említik a csoportot.

A biofenolok között vannak egyszerű felépítésűek, mint a fenolsav, de találhatunk összetett szerkezetű flavonoidokat is. Színük lehetett sárga, legtöbbjük azonban színtelen, de előfordul vörös színű is (mint például az antocián).

Az alma legismertebb flavonoidjai közé tartozik a kvercetin, amelynek az orvosok tüdőrák megelőző hatást tulajdonítanak. Bár az utóbbi száz évben sorra fedezték fel a különböző biofenolokat, a vegyületcsoport iránt csak kevés érdeklődés mutatkozott. A táplálkozástudomány művelői kizárólag a zöldség, gyümölcs cukor- és vitamintartalmát tartották fontosnak. Amióta azonban bebizonyosodott, hogy a mesterségesen előállított C-vitamin nem pótolja az almát vagy a narancsot, egyre inkább az érdeklődés középpontjában került ez a vegyületcsoport. A biofenolok sokféle feladatot látnak el a növényi szervezetben. Egyesek a tűző nap ellen védenek, míg mások a mikroszervezeteket (baktériumokat, gombákat) vagy akár a kisebb - nagyobb állatokat tartják távol.

Minden növény tartalmaz biofenolokat, a gyümölcsök azonban ötször annyi biofenolt tartalmaznak, mint a zöldségfélék. A legtöbb biofenolt nem károsítja a magas hőmérséklet és megőrződnek a dzsemben és a befőttben is. A természetes "csomagolású" biofenolok, mint például az almában levők, könnyebben átjutnak a bélfalon, mint a mesterségesek. Természetes körülmények között nem egyféle biofenol van jelen, hanem a csoport tagjai együttesen, egymás hatását erősítve fejtik ki hatásukat. Általában ugyanaz mondható el a kerti gyümölcsökről és a biofenolokról: szerepük nem annyira a betegségek gyógyításában, mint inkább azok megelőzésében rejlik. A vizsgálatok bebizonyították, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, kisebb keringési rendellenességek és egyes daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye.
Biofenolok egészségvédő hatása:

* Az almában található biofenolok védenek a fogszuvasodás ellen, mivel megakadályozzák, hogy a károsító baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak a fogak felületén
* A biofenolok csökkentik a véralvadás sebességét, szabályozzák a véredények átjárhatóságát és javítják a vérellátást, megelőzve ezzel a trombózist, a szélütést és a szívinfarktust
* Az 5000 flavonoid közül vannak olyanok, amelyek elősegítik a C-vitamin felvételét, sőt részben helyettesítik is, míg mások csökkentik a vérnyomást, szabályozzák a vér zsír- és vércukorszintjét, javítják az emésztést, vagy erősítik az immunrendszert
* Egyes biofenolok gátolják a táplálék bontásában részt vevő enzimek működését, így az anyagok egy része emésztetlenül jut el a vastagbélbe
* Az alma egyes flavonoidjai "nyugtatják" az immunrendszert, késleltetve az allergiás reakciókért felelős anyagok (pl. hisztayminok) felszabadulását.
* A biofenolok nemcsak megkötik a szabad gyököket. Vannak köztük olyanok is, amelyek a génjeinket felépítő nukleotidokhoz hasonlítanak, és amennyiben jelen vannak, megakadályozzák a rákkeltők kapcsolódását és károsítását
* A rákkeltő anyagoknak először aktiválódniuk kell ahhoz, hogy áldatlan hatásuk kell ahhoz, hogy áldatlan hatásuk kiteljesedjen. A biofenolok gátolják ezt a folyamatot, elősegítik az aktivált rákkeltők "lefegyverzését". Egyes fenolsavak megkötik a gyomorbél traktusban a veszélyes anyagokat
* A biofenolok védelmet nyújtanak az erősen rákkeltő gombamérgekkel (aflatoxin), a nitrozaminnal (cigarettafüstből, grillezett és pácolt húsokból) és egyéb rákkeltőkkel (pl. benzpirének) szemben.


Héjastól együk az almát!

Az almában több, mint 40 fenol jellegű anyagot találunk. Különösen sokat tartalmaz a gyümölcs héja. Ha elvágunk egy almát, megfigyelhetjük, a sérült sejtekben miként lépnek működésbe a védőanyagok. Az oxigén hatására elhalnak a felszíni szövetek, a fenolok pedig villámgyorsan láncokká kapcsolódnak össze (polimerizálódnak), így a felszín áthatolhatatlanná válik a gombák és baktériumok számára.

Legtöbb flavonoid a héjban és annak közelében található. A színanagyagok és néhány más flavonoid mennyisége az érés során nő. Csak teljesen érett gyümölcsöt szüreteljen, és az almát héjával együtt fogyassza!

Szűkös tápanyag utánpótlás esetén különösen magas lehet a gyümölcs biofenol tartalma. A túlzott nitrogénadagot a növényeknek fel kell dolgozniuk, mielőtt nitrát és a nitrit károkat okozna. Ez a biofenol képződés rovására megy. Erre vezethető vissza, hogy a túlzott nitrogén kijuttatás hatására csökken a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.(Kraut&rüben Október 2000)

Gelencsér Margit Biokultúra

Top Termékeink

GLUTÉNMENTES TERMÉKEK

BIO KOZMETIKUM

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KENYÉR (sváb pékség)

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KONTYOS KENYÉR (piszke)

ANTI KANDI KENYÉR POR 500gr (natura)

BURGONYALISZT 500gr (natura)

MAGYAROS TÖNKÖLYÖS GABONARÚD

SZÓJA BURIZER

VEGA NÖVÉNYI ZSÍR (BIOPONT)
Szállítás/Rendelés

Válasszon termékeink közül, és ha nincs az üzletünkben beszerezzük, rövid határidőn belül!

Top termékeinken kívül beszállítóink teljes termékpalettájáról is természetesen választhat, ám ez esetben rendelését a Kapcsolat menüpontot használva véglegesítse telefon vagy e-mail segítségével.