Cink kell a jó látáshoz - meg vitamin

Nagy mennyiségű antioxidáns vitaminnal és cinkkel nemcsak le lehet lassítani a látáskárosodást időskorban, de meg is lehet előzni a kialakulását. A retina betegsége hétmillió embert érint az Egyesült Államokban.

A National Eye Institute kormányrendelésre készítette el vizsgálatát, amely meglepő és nagyon örvendetes eredményt produkált. "Izgalmas felfedezést tettünk" - mondta dr. Paul Sieving, az intézet igazgatója.

A vitaminkúra lehet az első hatásos módszer a 65 évesnél idősebb emberek fokozatos megvakulásának megakadályozására, ha azok a retina megbetegedésében, az úgynevezett sárgafoltban szenvednek. A "macula lutea retinae" voltaképpen a sárgafolt az ideghártyán, a szem optikai tengeléynek hátsó pontjában, a központi éles látás helyén;e betegség másik formája a "macula cornae", a szaruhártyafolt, amikor át nem látszó fehéres homály keletkezik - a beteg csak a fényt képes érzékelni. A kezelés egyik módja a lézeres beavatkozás, ám ez legfeljebb csak arra volt jó, hogy lassítsa a kór kifejlődését.

Most kidedrült, hogy ha a betegség nem teljesen kifejlett formájával küszködő hatmillió amerikai antioxidáns vitaminokat és cinket szedne, akkor a következő 5 év során közülük legalább negyedmillió látó maradna.

A vizsgálatokban C-, E- és bétakarotin vitaminokat, valamint cinket alkalmaztak. A módszer viszonylag olcsó.

Összesen 3640 olyan pácienst vontak be a vizsgálatba, akiknek átlagéletkora 69 év volt, és szembetegségnek legalább kezdeti stádiumában voltak. A betegek állapotának alakulását hat éven át kísérték figyelemmel.

Kiderült, hogy a kúra a betegség legelső, kezdeti stádiumában hatástalan. Viszont azok esetében, akik a középső stádiumba jutottak, a napi vitaminadag és a 80 milligramm cink adagolása - a kontrollcsoporttal szemben - 25%-kal csökkentette a kór kifejlődésének esélyét. Emellett a látás elveszítésének esélye is 19 %-kal csökkent.

A betegek naponta 500 milligramm C-vitamint, 400 nemzetközi egység (NE) E-vitamint és 15 milligramm béta-karotint kaptak a cink mellett. Az adagolás ugyan jóval nagyobb a szokásosnál, de említésre méltó mellékhatást nem tapasztaltak. A figyelemre méltó az, hogy cink adagolása nélkül a kúra hatástalan maradt.

CNN

MH 2001. 10. 17.

Top Termékeink

GLUTÉNMENTES TERMÉKEK

BIO KOZMETIKUM

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KENYÉR (sváb pékség)

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KONTYOS KENYÉR (piszke)

ANTI KANDI KENYÉR POR 500gr (natura)

BURGONYALISZT 500gr (natura)

MAGYAROS TÖNKÖLYÖS GABONARÚD

SZÓJA BURIZER

VEGA NÖVÉNYI ZSÍR (BIOPONT)
Szállítás/Rendelés

Válasszon termékeink közül, és ha nincs az üzletünkben beszerezzük, rövid határidőn belül!

Top termékeinken kívül beszállítóink teljes termékpalettájáról is természetesen választhat, ám ez esetben rendelését a Kapcsolat menüpontot használva véglegesítse telefon vagy e-mail segítségével.