Megfejtették a kóla receptjét

A világ egyik legszigorúbban őrzött titka a Coca-Cola receptje, amelyet az alapítók rendelkezése szerint tilos nyilvánosságra hozni.

A népszerű üdítőital összetételét lezárt boríték tartalmazza, amelyet egy különlegesen biztonságos atlantai banktrezorban őriznek. A közelmúltban viszont kiszivárgott: állítólag megfejtették a kóla receptjét. Az érintett cég persze megkérdőjelezte, igazat állít-e az a két német tudós, aki hosszan tartó munkával rájött a Coca-Cola titkos összetételére.

Méréseik szerint a kóla nem más, mint 99,5 százalékban szén-dioxiddal dúsított cukros víz. Tíz liter üdítőhöz 8,8 liter víz, 1070 gramm cukor és 90 gramm szén-dioxid szükséges.

Ezt nagyjából eddig is tudni lehetett. A nagy tiok azonban abban a fél százaléknyi anyagban rejlik, amelytől az ital barna színét és különleges aromáját kapja. Nos, a német tudósok szerint ez a különleges anyag a következő összetevőkből áll: kokaintól megtisztított kokalevél, továbbá limetta, kávé- és kakaókivonat, mandarinlevél-tinktúra, gyömbér, mimózafa kérge, fahéj, vanília és egy speciális illóolaj.

Hogy a keverék mit és milyen arányban tartalmaz, azt úgymond - büntetőjogi okokból nem hozták nyilvánosságra. Annyit azonban közöltek, hogy egy literhez egy grammnyi aroma szükséges. Ezt az ízesítőt így, a nyilvánosságra került adatok ismeretében nem nehéz elkészítenie annak, aki ilyen feladatokkal hivatásszerűen foglalkozik.

(Merly)

Új Dunántúli Napló 2000. 11. 12.
Greyline Orangeline

Top Termékeink

GLUTÉNMENTES TERMÉKEK

BIO KOZMETIKUM

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KENYÉR (sváb pékség)

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KONTYOS KENYÉR (piszke)

ANTI KANDI KENYÉR POR 500gr (natura)

BURGONYALISZT 500gr (natura)

MAGYAROS TÖNKÖLYÖS GABONARÚD

SZÓJA BURIZER

VEGA NÖVÉNYI ZSÍR (BIOPONT)
Szállítás/Rendelés

Válasszon termékeink közül, és ha nincs az üzletünkben beszerezzük, rövid határidőn belül!

Top termékeinken kívül beszállítóink teljes termékpalettájáról is természetesen választhat, ám ez esetben rendelését a Kapcsolat menüpontot használva véglegesítse telefon vagy e-mail segítségével.