Korunk pestise a cukorbetegség?

Időzített bombaként ketyeg a cukorbetegség terjedése az emberiség fölött, legalábbis erre figyelmeztetnek a BBC riportjában indiai orvosok, akik szerint a diabéteszben szenvedők száma megháromszorozódhat a Földön az elkövetkező húsz évben.

Leginkább az afrikai és ázsiai kontinens lakóit fenyegeti a cukorbetegség, mégpedig roppant prózai okok miatt: a nyugati életforma rohamos terjedése, az egyre zsírósabb étkezés és a mozgásszegény életmód következménye, hogy milliós nagyságrendben regisztrálnak új betegeket. Igaz, a felfedezett betegek nagy számához a fejlődő diagnosztikai módszerek is hozzájárulnak.

Randzsan Dzsajnik, az indiai Pune város kórházának orvosa nyilatkozatában drámai képet fest a cukorbetegség ottani terjedéséről. "A kórházak tele vannak cukorbetegekkel. Ma már 25 millió embert kezelnek Indiában, és a jelenlegi tendencia szerint húsz éven belül ez a szám a hatvanmilliót is elérheti." A másik gond az orvos szerint, hogy egyre fiatalabbak a páciensek. Mára a cukorbetegségben szenvedők átlagéletkora 40 év alá csökkent, ráadásul egyre több köztül az úgynevezett diabétesz 2-ben szenvedők aránya.

A cukorbetegségnek két fajtája van. A diabétesz-1 az úgynevezett inzulindependens cukorbetegséget jelöli, ez általában már gyermek-, vagy fiatal felnőttkorban kialakul és naponta inzulininjekciókra van szükségük a vércukorszint szabályozásához.

A "nem inzulindependens" - ként jelölt diabétesz-2 kialakulásának elsősorban életmódbeli okai vannak. A kevés mozgás és a sok zsírt, szénhidrátot tartalmazó étrend hatására alakulhat ki a cukorbetegség. Ilyenkor már csak a szigorú diéta segít.

Ferdinand Mugusi a tanzániai Dar es Salaam egyik kórházában új módszereket próbál kidolgozni a diabétesz kezelésére. Ennek lényege, hogy minél egyszerűbb módon elérhetővé kell tenni a gyógymódokat a szegényebb országok lakossága számára is, lehetőleg a kórházi kezelés elkerülésével. "A betegek számának drámai növekedése egyre nehezebbé teszi a kórházi ellátásukat. Ezért próbálunk olyan eljárást kidolgozni, melynek segítségével az egészségügyi rendszer legalsóbb szintjein is ellátásban részesülhetnek a páciensek". Olyan egészségügyi munkatársak kiképzésére van szükség, akik önállóan is felismerik a kórt és megtanítják a betegeket a jó életmódra.
BBC

M.H. 2002. október
Greyline Orangeline

Top Termékeink

GLUTÉNMENTES TERMÉKEK

BIO KOZMETIKUM

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KENYÉR (sváb pékség)

ÉLESZTŐ NÉLKÜLI KONTYOS KENYÉR (piszke)

ANTI KANDI KENYÉR POR 500gr (natura)

BURGONYALISZT 500gr (natura)

MAGYAROS TÖNKÖLYÖS GABONARÚD

SZÓJA BURIZER

VEGA NÖVÉNYI ZSÍR (BIOPONT)
Szállítás/Rendelés

Válasszon termékeink közül, és ha nincs az üzletünkben beszerezzük, rövid határidőn belül!

Top termékeinken kívül beszállítóink teljes termékpalettájáról is természetesen választhat, ám ez esetben rendelését a Kapcsolat menüpontot használva véglegesítse telefon vagy e-mail segítségével.